Open huis? Zo bereid jij je voor!
Open huis? Zo bereid jij je voor!

Open huis? Zo bereid jij je voor!

18/09/2023

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een (nieuwbouw)woning, dan zijn open huizen en belevingsdagen onmisbare evenementen om bij te wonen. Maar wat houden deze dagen precies in? Wat kun je verwachten en hoe kun je je het beste voorbereiden? Wij vertellen je alles wat je moet weten.

Wat zijn open huizen en belevingsdagen?

Open huizen en belevingsdagen zijn speciaal georganiseerde evenementen waarbij geïnteresseerden een kijkje kunnen nemen in (nieuwbouw)woningen of nieuwbouwprojecten. Het doel is om een realistisch beeld te krijgen van hoe het zou zijn om in zo'n woning of wijk te wonen.

Bij een open huis wordt een woning opengesteld voor publiek. Je kunt op je eigen tempo rondlopen, de ruimtes bekijken en een gevoel krijgen voor de indeling en afwerking.

Een belevingsdag is vaak breder opgezet en gaat verder dan alleen het tonen van de woning. Er kunnen presentaties zijn, rondleidingen door de wijk, en vaak zijn er experts aanwezig op het gebied van financiën, interieur en duurzaamheid. Per project kan dit uiteraard verschillen.

Hoe Bereid Je Je Voor? 

Tijdens een open huis of een belevingsdag is altijd iemand aanwezig om je vragen aan te stellen. Maar door je voor te bereiden, haal jij zoveel mogelijk uit het bezoek.

1. Doe vooraf onderzoek

Voordat je een open huis of belevingsdag bezoekt, is het verstandig om wat vooronderzoek te doen naar de buurt, lokale voorzieningen en het specifieke type woning dat je wilt bekijken. Zo kun je gerichter vragen stellen en beter inschatten of de woning aan je eisen voldoet.

2. Maak een checklist

Bedenk van tevoren welke aspecten voor jou belangrijk zijn in een nieuwe woning en maak hier een checklist van.

3. Verdiep je in de locatie

Bekijk alvast wat de buurt te bieden heeft. Zijn er scholen, supermarkten en recreatiemogelijkheden in de buurt?

4. Neem iemand mee

Twee paar ogen zien meer dan één. Neem indien mogelijk iemand mee die je vertrouwt en wiens mening je waardeert. Het kan fijn zijn om samen indrukken en meningen uit te wisselen.

5. Stel veel vragen

Dit is je kans om alles te weten te komen over de woning. Stel vragen over zaken als het energielabel, de isolatie, de omgeving of over de verkoopprocedure.

Open huis? Zo bereid jij je voor!

Zien we jou binnenkort?

Open huizen en belevingsdagen bieden een uitstekende gelegenheid om een goed beeld te krijgen van je potentieel nieuwe woning en woonomgeving. Maak er gebruik van, stel vragen en ga vooral zelf ervaren hoe het is. Je volgende woning is immers niet zomaar een aankoop; het is een investering in je toekomst. Met deze tips in je achterhoofd ben je goed voorbereid. We hopen je te zien op een volgende open huis of belevingsdag!