Nieuwe ontwikkelingen 2024
Nieuwe ontwikkelingen 2024

Nieuwe ontwikkelingen 2024

10/01/2024

Het nieuwe jaar, 2024, is al enige tijd onderweg en brengt een aantal opmerkelijke veranderingen met zich mee op het gebied van woningaanschaf. Wij willen je graag op de hoogte brengen van deze ontwikkelingen. Lees verder om te ontdekken hoe deze wijzigingen jou als woningkoper kunnen beïnvloeden.

Startersvrijstelling met verhoogde woningwaarde grens

Voor woningkopers tussen 18 en 35 jaar brengt 2024 goed nieuws. De startersvrijstelling verhoogt de woningwaarde grens naar €510.000,-. Dit betekent dat je als jonge koper van deze vrijstelling kunt profiteren, zolang de koopsom binnen deze grens valt. In dat geval hoeft er geen overdrachtsbelasting betaald te worden bij de aanschaf van een woning onder dit bedrag.

Verhoogde NHG-grens

Per 1 januari 2024 wordt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) grens verhoogd naar €435.000. Deze verhoging vergroot de toegankelijkheid van NHG-hypotheken voor veel woningkopers. Bovendien geldt voor woningen met energiebesparende maatregelen een verhoogde NHG-grens van €461.100.

Hogere leennormen

In 2024 worden de leennormen aangepast, waardoor er meer leenruimte komt voor de aankoop van energiezuinige woningen, het verduurzamen van je eigen woning en voor alleenstaanden. Daarnaast zal de impact van studieleningen op je leencapaciteit veranderen.

Herziene beoordeling van studieschuld

Bij de beoordeling van studieschulden wordt niet langer gekeken naar de oorspronkelijke schuld, maar naar het bedrag dat je nog moet aflossen.

Veranderingen in schenkingsvrijstelling voor eigen woning

De schenkingsvrijstelling voor de eigen woning, bekend als de jubelton, verdwijnt. Ouders kunnen wel nog steeds gebruikmaken van een eenmalige verhoogde vrijstelling, die is vastgesteld op €31.810.


Deze ontwikkelingen in 2024 zullen ongetwijfeld invloed hebben op de woningmarkt en op jou als woningkoper. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze veranderingen en te overwegen hoe ze jouw beslissingen met betrekking tot de aanschaf van een woning kunnen beïnvloeden. Heb je nog vragen? Wij staan altijd voor je klaar om je te adviseren en begeleiden bij elke stap van het proces.


Nieuwe ontwikkelingen 2024