De geschiedenis van... het eiland van Feijenoord
De geschiedenis van... het eiland van Feijenoord

De geschiedenis van... het eiland van Feijenoord

23/11/2023

Het eiland van Feijenoord heeft een interessante geschiedenis in Rotterdam. Dit gebied in Rotterdam-Zuid is zelfs onder Rotterdammers onontdekt. Het ligt buiten de gebruikelijke route en wordt nauwelijks bewoond. Maar dat gaat veranderen. Want op de kop van het eiland, direct aan de rivier, wordt Piekstraat gebouwd.

Het eiland van Feijenoord is een deel van het voormalige eiland IJsselmonde, dat oorspronkelijk een moerassig gebied was. Het eiland is genoemd naar de wijk Feijenoord. In de 19e en 20e eeuw onderging het eiland van Feijenoord een ingrijpende transformatie als gevolg van de industrialisatie. Piekstraat specifiek ontwikkelde zich van een zandbank in de rivier tot haven- en industriegebied. Het werd een belangrijk industrieel gebied, met scheepswerven, havenfaciliteiten en fabrieken. Inmiddels heeft dat alweer plaatsgemaakt voor een creatieve maakindustrie. Het industriële karakter is nog steeds voelbaar op de locatie, wat zorgt voor een unieke uitstraling. Maar de Gemeente Rotterdam heeft plannen voor dit verborgen stukje Rotterdam, namelijk het creëren van een woon-werkgebied.

In de afgelopen decennia heeft het eiland van Feijenoord aanzienlijke stadsontwikkeling doorgemaakt. Dit omvatte de bereikbaarheid en infrastructuur, maar ook de bouw van woningen en andere voorzieningen. Na bijna honderd jaar zullen de bekende fabrieken van Hunter Douglas sluiten. De fabrikant verlaat het terrein en er komt ruimte vrij voor een nieuwe woonwijk aan het water. Momenteel wordt er hard gebouwd aan Piekstraat, een woontoren van 73 meter hoog met 142 eigenzinnige loftwoningen. Door het gebruik van industriële materialen, zoals beton en staal, krijgt het gebouw een unieke uitstraling. De vorm is robuust en inspiratie is gehaald uit de omgeving.

De geschiedenis van... het eiland van Feijenoord

In de toekomst zullen meer nieuwbouwprojecten volgen op het nog onbekende stukje Rotterdam. Interesse in Piekstraat? Neem contact met ons op voor meer informatie!